NOSTALJİK TEST

2008 MITSUBISHI LANCER EVOX TEST SÜRÜŞÜ-Granada

2008 yılında yeni çıkan Mitsubishi Lancer EVO X’u İspanya-Granada’da test etme fırsatı bulmuşum. Bakalım efsane ralli otomobilinin son yol versiyonu ile ilgili neler dikkatimi çekmiş. Hep beraber okuyalım…

Ralli tutkunları arasında bir efsane sayılan Mitsubishi Lancer EVO serisinin son versiyonu olan EVO X, İspanya-Granada’da gerçekleştirilen bir lansmanla Türk basın mensuplarına tanıtıldı. Lancer EVO X ürün kodu, sizin için neler ifade ediyor bilmiyorum ama benim gibi bir ralli tutkunu için bu kelimelerin anlamı çok büyük. Özellikle 90’lı yılların ilk yarısından itibaren rallileri takip edenler Lancer EVO serisine hiç yabancı değildirler. Ralli ve performanslı otomobil meraklılarının en çok sevdiği otomobillerden birisi olan Lancer EVO serisi ilk olarak 1992 yılının Ekim ayında ortaya çıktı. EVO II Ocak 1994, EVO III Şubat 1995, EVO IV Ağustos 1996, EVO V Ocak 1998, EVO VI Ocak 1999, EVO VII Ocak 2001, 2003 Ocak EVO VIII ve son olarak Mart 2005’te EVO IX satışa sunuldu. 

RALLİ MACERASI 1993’TE BAŞLADI

EVO serisinin ralli macerası ise 1993 yılında başladı. 1996 yılında Tommi Makinen EVO III ile ilk sürücüler şampiyonluğunu kazandı. Bunu arka arkaya sırasıyla EVO IV, EVO V ve EVO VI ile toplam dört sürücüler şampiyonluğu ve 1998 yılında Markalar Şampiyonluğu izledi. EVO VII baz alınarak üretilen WRC bir başarı kazanamazken 2004 sezonunda EVO VIII WRC Dünya Ralli Şampiyonası’nda yarışmaya başladı. Gr.N ralli otomobili ise hem ülkemizde, hem dünyadaki çeşitli lokal şampiyonalarda hemde WRC’de yıllardır hep zirveye oynadı. EVO X ise 2007 yılının sonlarına doğru görücüye çıktı. Granada havaalanında teslim aldığımız EVO X, MR versiyonuydu. Zaten markanın yeni pazarlama stratejisi nedeniyle testimiz sırasında sadece Twin Clutch SST şanzımana sahip MR versiyonunu kullanma fırsatımız oldu. Mitsubishi, ülkemizde %90 gibi oranlarda MR versiyonunu satmayı planlıyor.

0-100 KM/S HIZLANMA 5.4 SN

Otomobili kullanmaya başladığımda ve gaza yüklendiğimde ilk yorumum amiyane tabirle eskisi kadar gitmiyor oldu. Tabi benim kullandığım EVO VIII ve IX manuel şanzımanlara sahipti ve otomobilin gaz tepkisini anlamak daha kolaydı. GSR versiyonun hızlanma hissinin daha başarılı olduğuna eminim. Zaten rakamlarda bunu gösteriyor. GSR 0’dan 100 km/s hıza 5.4 saniye de ulaşırken MR versiyonu ise 0’dan 100 km/s hıza 6.3 saniye de çıkıyor. Maksimum hızlarda ise MR, 242 km/s ile GSR’ın 2 km/s önünde yer alıyor. 

2.0 LT MAKİNE 295 BEYGİR!

Mitsubishi’nin efsanevi 4G63 4-silindirli 2-litrelik turboşarjlı motoru, sırasıyla IX’a kadar Lancer Evolution nesillerine güç sağlamıştı. Japon üretici, EVO X modelinde 4B11 DOHC MIVEC kodlu tamamen yeni bir motora yer vermiş.  Chrysler ve Hyundai Motor Company (her ortak bunun gibi kendi varyantını geliştirerek) ile ortaklaşa geliştirilmiş olan “Dünya Motoru” güç santralleri familyasının üyesi olarak bu motor, 4 G63 öncülünden  daha fazla tork üretiyor (6500 d/d’de 366 Nm). Bizim kullandığımız MR, fabrika verilerine göre 100 km’de şehir içinde 13.9 lt, şehir dışında 8.5 lt ve ortalama olarak 10.5 lt yakıt tüketiyor. GSR versiyonu ise şehir içinde 13.6 lt, şehir dışında 8.3 lt ve ortalama olarak 10.2 lt yakıt tüketiyor. Bu rakamlardan da anlıyacağınız gibi manuel versiyonla otomatik versiyon arasında yakıt tüketimi açısından alışılmış uçurumlar yok. 

TASARIM TAMAMEN DEĞİŞMİŞ

Daha önceki EVO versiyonları tasarım açısından benzer çizgilerde ilerlemişti. EVO X ise tamamen farklı bir tasarıma sahip. Zaten markanın slogan olarak “evrim değil devrim” demesinin en büyük sebeplerinden birini eski modele oranla oldukça farklı olan tasarım anlayışı oluşturuyor. Concept-X gösteri otomobilinin üretilmiş bir yorumu olan Lancer Evolution, Mitsubishi Design Europe’un (MDE) yetenekli tasarım ekibinin bir fikir ürünü olarak başlamış. Oldukça şık ve sportif bir görüntüye sahip olan otomobilin göze en hoş görünen kısmı ön tarafı. Ancak ben yine de en beğendiğim EVO tasarımının EVO VI olduğunu söylemeden geçemicem. 

RECARO KOLTUKLAR NEFİS

Otomobilin iç mekanında da önemli değişiklikler gerçekleştirilmiş. Recaro koltuklar bir yarış otomobilinde oturduğunuz hissini uyandırıyor. Üç kollu direksiyo simidi de sportif tasarlanmış. İç mekanda en çok dikkatimi çeken kısım ön konsolda yer alan büyük bilgi ekranı oldu. Dokunmatik olarak kullanılabilen bu ekran iç mekana modern bir hava katmış. İç mekan malzemesi ve işçilik iyileştirilmiş. Yine de EVO X’un yer yer sert ve vinili andıran plastiği ile hizasız monte edilmiş iç mekan malzemelerinin kendine rakip olarak seçtiği BMW M3 ve Audi S4 ile karşılaştırmak Alman markalarına haksızlık olur. 

ÇİFT KAVRAMALI ŞANZIMAN EVO TARİHİNDE BİR İLK

Mitsubishi’nin diğer önemli yeniliği çift kavramalı 6 ileri otomatikleştirilmiş manuel şanzıman. Bu teknolojinin Mitsubishi’deki adı Twin Clutch SST. Vitesler direksiyondaki kulakçıklarla değiştirilebiliyor. Yeni çift kavramalı şanzıman, değişimleri tork kaybı olmadan gerçekleştiriyor. 3 modu olan SST sisteminde ‘Normal’ seçili olduğunda vites kutusu  tork konvertörlü bir otomatik gibi çalışıyor. ‘Sport’ ve ‘Super sport’ modunda yüksek devirlerde vites değişimleri daha hızlı gerçekleşiyor. Virajı alırken yapılan frenlerde otomatik olarak vites düşürebilen sistem, manuel olarak müdahale edilmediği takdirde viraj bitene kadar aracı o viteste tutuyor. Super sport moduna geçmek için, garip ama, mod değiştirme düğmesine 3 saniye boyunca basmak gerekiyor. 

SAF SÜRÜŞ ZEVKİ

EVO IX’dan tanıdık olan AYC, ve ACD sistemlerine ek olarak EVO X’a Advanced Stability Control (ASC) sistemi monte edilmiş. Mitsubishi, bunların tümünü Super All-Wheel Control (S-AWC) olarak adlandırıyor. Yeni sistemle birlikte, kayma tespit edildiği anda motor gücü anlık olarak kesilebiliyor ve kayma nereden gerçekleşiyorsa o tekerleğin fren diskine frenleme kuvveti uygulanıyor. ASC butonuna bir kez basıldığında tork kontrolü iptal ediliyor ve sadece disklere müdahale geçerli oluyor. Düğmeye devamlı olarak basıldığında ise ASC sistemi tamamen devreden çıkıyor. Ben otomobili devamlı bu konumda kullandım. Çünkü EVO’nun saf sürüş zevki bu moda çıkıyor. Otomobilin yol tutuşu mükemmel. Direksiyon tepkisi inanılmaz seviyede. Virajlara ne kadar hızlı girerseniz girin, otomobilin yatmaması ve esnememesi sizi bir ralli otomobili kullanırmışcasına cesaretlendiriyor. Bunun sonucunda her geçen virajda temponuz gitgide artıyor. Pist kullanımlarında otomobilin sınırlarını oldukça zorladık. Burada otomobilin kaysa bile çok kontrollü olduğu için rahatça düzeltilebildiğini gördük.  

SON EVO MODELİYMİŞ VE BİZİM O ZAMAN HABERİMİZ YOKMUŞ

Daha sakin ve sessiz sürüş sağlayan yeni Evo, daha rafine olan motoruyla daha az çılgın ve daha yavaşmış hissi veriyor. Fakat bunlar mükemmel karoser rijitliğinin ve keskin viraj almadaki yeteneklerin yerli yerinde durduğu hatta daha da iyileştirildiği gerçeğini değiştirmiyor. Mitsubishi’nin rakip olarak Subarı Impreza yerine BMW M3 ve Audi S4’ü seçmesi ise safkan ralli meraklılarını üzeceğe benziyor. 

NOT: 2008 yılında kullandığım EVOX, meğersem EVO ailesinin son üyesiymiş. Keşke o zaman bu durumun farkında olsaydım. Muhtemelen beni aracın direksiyonundan zor kullanarak indirirlerdi.

Yorum yazın

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

NOSTALJİK TEST

2012 yılında İtalya'da Misano Pisti'nde Audi'nin süper otomobili R8'in Plus versiyonunu kullanmıştım.

NOSTALJİK TEST

2010 yılının haziran ayında makyajlı Mazda6 modelini kullanmak için Barselona'ya gitmiştim. Mazda'nın orta sınıftaki modeli hakkındaki görüşlerimi merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

NOSTALJİK TEST

2008 yılında Renault’un çevre ile ilgili projelerinin tanıtımı için Paris’e gitmiştik. Bütün tanıtım sırasında benim en çok dikkatimi çeken devrim niteliği taşıyan tamamen elektrikle...

SÜRÜŞ İZLENİMİ

Coupe görünümlü kompakt premium sınıfında tek başına olan Mercedes CLA artık yalnız değil. BMW 2 Serisi Gran Coupe, sportif tasarımıyla dikkat çekerken, beklediğimin çok...

Copyright © 2020