Bizi takip edin

Hi, what are you looking for?

NOSTALJİK TEST

2007 Ferrari 612 Test Sürüşü

Ferrari’nin az sayıda ürettiği 4 kişilik otomobillerinden biri olan 612 Scaglietti’yi 2007 yılında İstanbul Park’ta test etmiştim.

Bu ay test sayfalamıza konuk olan 612 Scaglietti, Ferrari’nin ürün gamında nev-i şahsına münhasır bir pozisyonda yer alıyor. Çünkü 612 Ferrari’nin alışılmış 2 kişilik otomobillerinin aksine 2+2 kişilik. Markanın az olan 2+2 kişilik modellerinin geçmişi 250 GTE modeline dayanıyor. İtalyan üretici sonraki yıllarda 330 GTE, 365 GT, 308, 208, Mondial ve 456 gibi 2+2 kişilik otomobiller üretmişti. Ferrari’nin 2+2 kişilik otomobil ailesinin son üyesi 612 Scaglietti. Otomobil ilk kez 2004 Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Daha önceki Ferrari modellerinde araçların doğduğu Modena ve Maranello gibi isimleri kullanan firma 612’de 250 GT Berlinetta ve California gibi araçlara imzasını atan ünlü İtalyan tasarım şefi Sergio Scaglietti ‘nin adını kullanmış. Test aracımızın satış fiyatı üzerindeki donanımlarla birlikte 441.220 EURO. Bu otomobili de test ederek Ferrari ürün gamında yer alan ve halen satışta bulunan bütün modelleri test etmiş oldum. Bu benim için gerçekten çok önemli. Çünkü çocukluğumdan beri en sevdiğim marka olan Ferrari’nin bu kadar farklı modelini kullanmış olmak bir anlamda çocukluk hayallerimi de gerçeklştirmek oluyor. 

TASARIMI PININFARINA’YA AİT

Ferrari 612 Scaglietti, Pininfarina tarafından dizayn edilmiş. Ferrari’nin araç üretimlerinde yardımları çok olan Pininfarina Tasarım Evi, tasarımcı Sergio Scaglietti’ninde iş yeriydi. 612 Scaglietti’nin görünümü ünlü 1954 model 375 MM modeli ile benzerlikler göstermekte. Araçların başlıca benzer yanları far gurubu ve metal alaşımlı ön ızgara. Bunun dışında yandan bakıldığında 456 ile benzerlikler görmek mümkün. Ön kısmın tasarımı markanın daha sonra ürettiği 599’da da kullandığı anlayışın ilk öncüsü olarak dikkat çekiyor. Arka kısımda öne çıkan özellik klasik çift stop farları oluyor.

LÜKS SEDANLARI ARATMAYAN KONFOR

Ferrari 612 Scaglietti’nin iç mekanı hem sportifliği hemde yüksek konfor düzeyini içinde barındırıyor. 612, yerini aldığı 456’dan daha geniş bir iç mekana sahip. Bu anlamda bakıldığında bir çok 4 kişilik süper spordan daha geniş bir iç mekan sunduğunu belirtmem lazım. Özellikle arka kısmın beklendiğinden çok daha ferah. Arkada oturan bir arkadaşım rahatça Bodrum’a kadar gidebileciğini söyledi. Bu rahatlığı kompakt sınıfta yer alan araçlarda bile bulmak oldukça zor. 612’nin iç mekanında çok şık bir deri döşeme kullanılmış. Aracın içinde hemen hemen her noktada bu kaliteli deriye rastlamak mümkün. Orta konsolun en üstünde üçlü havalandırmalar dikkat çekiyor. Bunun altında sırasıyla müzik sisteminin ve klimanın kontrol butonları yer alıyor. El freninin hemen önünde F1 şanzımanın kontrol bölümü ve yer alıyor. Koltuklar elektrikli olarak ayarlanabiliyor. Sportif koltukların yanal yükseltileri çok başarılı. Direksiyon simidi çok şık ve sportif. Simidin solunda yol bilgisayarının kontrol butonları yer alırken, sağında otomobili sürüş özelliklerini daha sportif bir hale getiren sport butonu ve traction control sisteminin butonu yer alıyor. Direksiyonun arkasında yer alan kollardan F1 otomobilerinde olduğu vites değiştirebiliyorsunuz. Bu sürüşe çok büyük bir keyif sağlıyor. Gösterge tablosu göze çok hoş geliyor. Ortada sarı renkte büyük devir saati yer alıyor. Solda büyük bir dijital ekran yer alıyor. Çok başarılı bulduğum bu ekrandan yol bilgisayarının çeşitli verileri dışında yağ ısısı, hararet, kronometre ve lastik basıncı bilgilerine  ulaşabiliyorsunuz. Otomobilin dikkat çekmek istediğim yönlerinden biri de sessizliği. V12 motora rağmen aracın içine yol ve motor sesi gelmemesi şaşırtıcı. Yüksek devirlerde ise Ferrariye özgü muhteşem bir ses çıkıyor ki bu otomobili satın alan kimsenin bu sesi duymak istemiyeceğini sanmıyorum. 612’nin bagaj hacmi 240 litre. Bence bu tarz bir spor otomobil için bu rakam yeterli. 

4 KİŞİYİ AYNI ANDA UÇURUYOR

Ferrari 612 ’nin motoru, 575 Maranello’daki motorun bir versiyonu. V12 silindirli, 5748 cc, 48V bu motor, 7250 d/d’de 540 beygir güç ve 5250 d/d’de 588 Nm tork üretiyor. 1840 kg ağırlığındaki 612, fabrika verilerine göre 0’dan 100 km/s hıza 4.2 saniyede ulaşıyor. Otomobilin maksimum hızı ise 320 km/s. 4 kişilik bir otomobilin bu kadar performanslı olması kolay rastlanır bir şey değil. Düşünsenize 4 kişi aynı 0’dan 100 km/s hıza 4 saniye civarında ulaşıyorsunuz ve 300 km/s üzerindeki hızlara çıkabiliyorsunuz. Daha önce olsa bu otomobilin performansı için inanılmaz yorumunu yapardım. Ancak Ferrari 599’u kullandıktan sonra üzgünüm ki bu yorumu yapamayacağım. Ancak bu boyutlarda ve ağırlıktaki dört kişilik bir otomobil için performans gerçekten mükemmel. Direksiyondan vites geçişleri çok başarılı. Kendinizi bir yarış otomobili kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu kadar yüksek performansın karşılığı da yüksek tüketim oluyor. 612 Scaglietti, fabrika verilerine göre 100 km’de 20.7 litre yakıt tüketiyor. Ancak bence yakıt tüketimi bu otomobili için bir kriter olmamalı.

TİPİK FERRARI SÜRÜŞÜ SUNUYOR

612 her ne kadar 4 kişilik bir araç olsa da geleneksel Ferrari sürüş özelliklerine sahip. Büyük otomobil yapımında en önemli noktalardan biri de denge. Arkadan itişli 612, yapılırken uzun şasi boyu ve önde yer alan geniş motoru ile en uygun dengeyi sağlayabilmek için motoru ile ön aks arasında ki mesafe açılmış. Motoru önde bulunan aracın şanzımanı arka tarafa konularak %46 ön, %54 arkaya binen ağırlık dengesi sağlanmış. 612 Scaglietti, projesinde en önemli hedef aracın normalde Ferrari’nin daha sportif otomobillerinden beklenen yol tutuş özelliklerine sahip olmasıydı. Bu amaçla gövde çok yüksek yapısal dayanıklılığın yanı sıra ağırlıktan da büyük ölçüde tasarruf sağlayan alüminyumdan imal edilmiş. 456M modeline kıyasla 612 Scaglietti 60 kg daha hafiftir ve sağlamlık/ağırlık oranı %60 daha yüksek. Ferrari double wishbone, CST traksiyon ve denge kontrol sistemleri ile üstün yol tutuş ve dönüş kabiliyetine sahip olan 612, gerçekten safkan bir Ferrari. TSC – Çekiş ve Stabilite Kontrol – sistemi adı verilen sistemle aracın tüm güvenlik sistemleri (ABS, ASR ve EBD) ile Skyhook amortisörleri kontrol eden bir kontrol ünitesi kullanılmış. Ancak bence 612’nin asıl keyfi çekiş kontrol sistemini devre dışı bıraktığınızda çıkıyor. İstanbul park’da gerçekleştirdiğimiz testlerde ilk 2 turu araca alışmak için attıktan sonra çekiş kontrol sistemini devre dışı bıraktım. Bu otomobili kullanmak gerçekten çok keyifli. 540 beygir ve arkadan itiş bir arada olunca nasıl bir sonuç çıkıyor siz düşünün. İstediğiniz zaman çok rahat bir şekilde otomobili kaydırabiliyorsunuz. Yalnız bu kadar güce rağmen otomobilin çok kontrollü olduğunu belirtmem lazım. Her türlü kaymada istediğiniz gibi otomobili yolda tutabiliyorsunuz. Yeter ki doğru ayarla gaz verin ve kontra hareketini çabuk ve doğru yapın.

AİLE BABALARI İÇİN FERRARI

Küçük bir çocukken Ferrari 612 Scaglietti, sahibi bir babanız olduğunu düşünsenize. Kardeşiniz ve annenizle beraber Pazar gezmesine bir Ferrari’yle çıkıyorsunuz. Heralde okulda bunu anlatsanız kimse size inanmaz ve aradan çıkacak bir ukala “Ferrari’ye 4 kişi binebilirmi yalancı” şeklinde bir ifade kullanırdı. İşte 612 Scaglietti size bunu sunuyor. Hem Ferrari imajı, hem 540 beygirin sağladığı muhteşem bir performans, hem de F1’de yarışarak elde edilen tecrübelerle safkan sürüş performansı. Bunların hepsini bir arada yaşamak ve aile gezisine çıkmak istiyorsanız Ferrari 612 Scaglietti tam size göre. Tabi 442.220 EURO’nuz varsa. Ama bütün bunların bir bedeli olmalı ve bence tüm bunları sunan bir otomobil bu bedeli hak ediyor. 

Yorum yazın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

NOSTALJİK TEST

2012 yılında İtalya'da Misano Pisti'nde Audi'nin süper otomobili R8'in Plus versiyonunu kullanmıştım.

NOSTALJİK TEST

2010 yılının haziran ayında makyajlı Mazda6 modelini kullanmak için Barselona'ya gitmiştim. Mazda'nın orta sınıftaki modeli hakkındaki görüşlerimi merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

NOSTALJİK TEST

2008 yılında yeni çıkan Mitsubishi Lancer EVO X’u İspanya-Granada’da test etme fırsatı bulmuşum. Bakalım efsane ralli otomobilinin son yol versiyonu ile ilgili neler dikkatimi...

NOSTALJİK TEST

2008 yılında Renault’un çevre ile ilgili projelerinin tanıtımı için Paris’e gitmiştik. Bütün tanıtım sırasında benim en çok dikkatimi çeken devrim niteliği taşıyan tamamen elektrikle...

Copyright © 2020