Bizi takip edin

Hi, what are you looking for?

NOSTALJİK TEST

2010 Mazda6 test Sürüşü – Barselona

2010 yılının haziran ayında makyajlı Mazda6 modelini kullanmak için Barselona’ya gitmiştim. Mazda’nın orta sınıftaki modeli hakkındaki görüşlerimi merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

İlk jenerasyonu 2002 yılında tanıtılan Mazda 6, 2005’de makyajlanmıştı. 2007 yılında ise şu anda satışta olan ikinci jenerasyon piyasaya çıktı. Barselona’da kullandığım otomobil işte bu ikinci jenerasyonun makyajlanmış versiyonu. Yenilenmiş Mazda 6’nın tam 400 parçası değiştirilmiş. Türkiye’de içinde bulunduğumuz Haziran ayında satışa sunulan Mazda 6, 79.000 TL’lık bir satış fiyatına sahip. Mazda 6 ülkemize sadece 2.0 lt benzinli versiyonuyla ithal ediliyor. Biz lansmanda 2.2 lt dizel motorlu station wagon versiyonu da kullanma fırsatı bulduk. 

TASARIM OLDUKÇA ÇEKİCİ

Benim tasarım anlamında en beğendiğim Mazda modeli olan 6, makyajla birlikte daha da çekici bir görünüme kavuşmuş. Yeni sis farı yuvaları daha keskin ve akıcı bir tasarımla sunuluyor. Bu yuvalar, akıcı hatlara sahip bir alt kapak içerisindeki yuvarlak bir sis farı ile ortaya konan bir “derin göz” yapısı oluşturuyor. Dış tasarımdaki yenilikler arasında yeni tasarlanmış farlar ve gövde rengi olan kanatlı yeni Mazda logolu bir üst ızgara paneli de bulunuyor. Izgaradan başlayarak çamurluk ile kaput arasından uzanan derinlemesine işlenmiş karakter çizgileri, gelmiş geçmiş en atletik Mazda6’nın ön tasarımını tamamlıyor. Ön taraftaki kanatlı motifler, lambanın daha geniş ve yan paneller içerisine daha da akıcı bir şekilde uzanmış olarak görünmesini sağlayan yeni krom kaplamalı kanatlı motiflere sahip arka kombine farlarda da kendini gösteriyor. Farlar, şeffaf camlar ve LED’lerin birleşimi olarak ortaya çıkıyor. Yeni Mazda6 ayrıca, hafifçe dönerek daha sportif ve üç boyutlu bir görünüm sağlayan yeni 17 ve 18 inç şık alüminyum jant tasarımına da sahip. 

İÇ MEKANDA KALİTE ARTMIŞ

Otomobilin iç mekanında çok önemli değişiklikler yerine daha çok kalite arttırılması yönünde çalışılmış. Piyano siyahı paneller ve krom kaplı ayrıntılar iç mekana kalite duygusu kazandırmış. Mazda 6’nın iç mekanı oldukça sessiz. Özellikle dizel versiyonun sessizliği çok başarılı. Bütün bunların dışında iç mekanda donanımın zengin olduğunu ve ergonominin üst düzeyde olduğunu belirtmem lazım. Mazda6’nın kullanımını daha kolay ve pratik bir hale getirilen Bluetooth® ahizesiz telefon sistemi artık taşınabilir müzik çalarlardan kablosuz müzik dinleme olanağı tanıyan bir müzik sistemi bağlantısına da sahip. 

TÜRKİYE’DE SADECE 2.0 LT MOTOR SUNULUYOR

Türkiye’ye sadece 2.0 benzinli motor ve 5 ileri otomatik şanzıman seçeneği ile ithal edilen Mazda6’da ayrıca 1.8 ve 2.5 lt hacimlerinde 2 adet benzinli ve 2.2 lt dizel motorun 3 farklı versiyonu bulunuyor. Türkiye’ye ithal edilen 1999 cc, 4 silindirli, 16V motor, 6200 d/d’de 155 HP güç ve 4500 d/d’de 193 Nm tork üretiyor. Yeni motor yerini aldığı motora oranla 8 HP daha fazla güç ve 9 Nm daha fazla tork üretiyor. 1350 kg ağırlığındaki Mazda6, fabrika verilerine göre 0’dan 100 km/s hıza 10.9 saniyede ulaşıyor. Maksimum hızı ise 208 km/s. Beş vitesli otomatik şanzıman, ideal hızlanma ve yakıt tasarrufu sağlayan yenilenmiş tork konvertörü karakteristiklerine sahip. Performans vasatı aşamıyor.

DİREKSİYON TEPKİSİ ARTMIŞ

Mazda6’nın yeni süspansiyon parçaları daha iyi genel yol tutuş dengesi, yüksek direksiyon tepkisi ve düşük titreşim elde etmek için geliştirilmiş. Yukarıya monte çift çatallı ön süspansiyon, yaylanma katsayısı daha düşük ön dengeleme burçlarına sahip. Bu parçalar, direksiyon simidi ilk döndürüldüğünde daha yüksek geri besleme sağlayarak daha iyi bir doğrusal denge elde edilmesine katkıda bulunuyor. Çok bağlantılı arka süspansiyon, yönlendirilmesi sırasında aracın arka kısmının daha dengeli hareket etmesine yardımcı olan yeni poyra bağlantı cıvatalarına sahip. Mühendisler ayrıca arka akstaki travers burçlarının girintileri için yeni bir konum belirlemiş. Artık daha içeride bulunan bu girintiler, frenleme sırasında aracın arka dengesi artırıyor ve traversin daha yüksek titreşim dayanıklılığı göstermesine katkıda bulunuyor.

Yorum yazın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

NOSTALJİK TEST

2012 yılında İtalya'da Misano Pisti'nde Audi'nin süper otomobili R8'in Plus versiyonunu kullanmıştım.

NOSTALJİK TEST

2008 yılında yeni çıkan Mitsubishi Lancer EVO X’u İspanya-Granada’da test etme fırsatı bulmuşum. Bakalım efsane ralli otomobilinin son yol versiyonu ile ilgili neler dikkatimi...

NOSTALJİK TEST

2008 yılında Renault’un çevre ile ilgili projelerinin tanıtımı için Paris’e gitmiştik. Bütün tanıtım sırasında benim en çok dikkatimi çeken devrim niteliği taşıyan tamamen elektrikle...

SÜRÜŞ İZLENİMİ

Coupe görünümlü kompakt premium sınıfında tek başına olan Mercedes CLA artık yalnız değil. BMW 2 Serisi Gran Coupe, sportif tasarımıyla dikkat çekerken, beklediğimin çok...

Copyright © 2020