Bizi takip edin

Hi, what are you looking for?

HABER

Lucid Air tanıtıldı

Sürekli yeni bir elektrikli otomobil markasının çıktığı otomotiv dünyasına son bomba Amerika’dan düştü. Lüks sedan Lucid Air, 2021 yılından itibaren Amerika yollarına çıkacak.

Amerika belki de elektrikli otomobillere en uzak olması beklenen ülkelerden biri. Yüzölçümünün büyüklüğünden dolayı elektrikli otomobiller için menzil sorunu olması muhtemel. Ayrıca hem otomobil fiyatları hem de yakıt fiyatları oldukça düşük olduğundan dolayı ekonomik olarak da halkın elektrikli otomobilleri seçme gibi bir durumu yok. Bütün bu parametrelere rağmen Tesla gibi bir marka Amerika’dan çıktı ve elektrikli otomobillere bakışı dünya çapında değiştirdi. Tüm otomotiv dünyasında olduğu gibi Amerika’da da Tesla’yı takip eden markalar olması çok normaldi. Avrupa’dan, Çin’den bir sürü yeni start-up Tesla’nın açtığı yoldan ilerliyor. Bildiğiniz üzere Türkiye’den de TOGG markası çıktı. İlk prototipleri gördük ve şu anda fabrika inşaatı devam ediyor. Dünyada bunlar olurken Tesla’nın anavatanından da rakiplerin gelmesi çok normal. Kaliforniya merkezli Lucid, Tesla’ya rakip olarak çıkan markalar arasında en iddialı olanlardan biri. Lucid Motor’un ilk modeli ”Air” geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Tesla Model S ile rekabete hazır olan Lucid Air’ın 4 farklı versiyonu bulunacak ve bunlardan 2’si 2021’in ortalarında piyasaya sürülecek. Bunlar Air Grand Touring ve Air Dream Edition adlı versiyonlar olacak. Fiyatları da sırasıyla 139 bin dolar ve 169 bin dolar olarak açıklandı. Daha ileri zamanlarda 95 bin dolarlık Air Touring ve 80 bin dolarlık Air’ın piyasaya sürüleceği de söyleniyor.

ALIŞILMADIK TASARIM

Lucid Air’in tasarımını herhangi bir markanın fuar konsepti olarak görseniz şaşırmazsınız değil mi? Air’in tasarımını beğendin mi diye bana sorarsanız beğenmedim ama yenilikçi ve alışılmadık olduğu kesin. Lucid Air, 4.8 metrelik bir uzunluğa ve 2300 kg’lik ağırlığa sahip.  0.21 Cd’lik bir sürtünme katsayısı sunan aracın yollarda çok ilgi göreceği kesin. Dış tasarımdaki farklı çizgilerden iç mekanda da yine konsept otomobillere benzeyen bir tasarım göreceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Lucid Motors mühendisleri, iç mekan konusunda genel endüstri standartlarını koruyan ve alıştığımız ekranlara sahip bir tasarım gerçekleştirmişler. Sürücünün hemen önünde de 34 inç’lik kıvrımlı ve 5K çözünürlüklü bir dijital gösterge paneli yer alıyor. Bu ekran 3 ayrı bölmeye ayrılmış. Lucid, Amazon’un Alexa sistemini de bu araca entegre ettiği için sesli komutlar da kullanılabiliyor. Lucid firması, over-the-air denilen uzaktan güncelleme sistemini de Air adlı bu ilk modelinde sunuyor. Tesla’larda da gördüğümüz bu sistem sayesinde araçlar zamanla hiç bayiye bile gitmeden yeni özellikler kazanabiliyorlar.

1080 BEYGİR GÜCÜNDE!

Lucid Air Dream Edition versiyonunda 2 adet elektrik motoru ve toplamda 1080 beygir güç sunuyor. 400 metre mesafeyi 10 saniyeden kısa bir sürede alarak ve 0-100 km/s hızlanmasını da 2.6 saniye gibi bir sürede gerçekleştirerek süper otomobil performansı sunan aracın menzili ise 832 km. 482 km’lik manzil için de DC şarj istasyonunda sadece 20 dakikalık bir süre yeterli oluyor. Lucid Air, çok gelişmiş yarı otonom bir sürüş sistemi de sunuyor. Bu sistem dahilinde birçok sensör, yüksek çözünürlüklü LIDAR gibi donanımlar bulunuyor. DreamDrive olarak adlandırılan teknoloji paketi kapsamında da 19 adet sürüş destek asistanı donanım yer alıyor. Lucid Air’ın bu yarı otonom sürüş sisteminin Level 2 yani ikinci seviye bir otonom sürüş sistemi olacağı da açıklanıyor. Fakat sonradan gelecek DreamDrive özellikleriyle bu seviyenin Level 3’e çıkarılacağı da belirtiliyor.

Yorum yazın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

NOSTALJİK TEST

2012 yılında İtalya'da Misano Pisti'nde Audi'nin süper otomobili R8'in Plus versiyonunu kullanmıştım.

NOSTALJİK TEST

2010 yılının haziran ayında makyajlı Mazda6 modelini kullanmak için Barselona'ya gitmiştim. Mazda'nın orta sınıftaki modeli hakkındaki görüşlerimi merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

NOSTALJİK TEST

2008 yılında yeni çıkan Mitsubishi Lancer EVO X’u İspanya-Granada’da test etme fırsatı bulmuşum. Bakalım efsane ralli otomobilinin son yol versiyonu ile ilgili neler dikkatimi...

NOSTALJİK TEST

2008 yılında Renault’un çevre ile ilgili projelerinin tanıtımı için Paris’e gitmiştik. Bütün tanıtım sırasında benim en çok dikkatimi çeken devrim niteliği taşıyan tamamen elektrikle...

Copyright © 2020