Bizi takip edin

Hi, what are you looking for?

TEKNOLOJİ

Elektrikli Corsa’nın atası 30 yaşında

Opel Impuls I

Opel Corsa-e’nin atası Opel Kadett Impuls I 30. yaşını kutluyor. Kadett Impuls I, şehir içi kullanımına yönelik elektrikli araştırma aracı olarak üretilmişti. Opel Kadett Impuls I, 90’ların ileri teknolojisiyle 14,3 kWh nikel-kadmiyum bataryaya sahip olan, 0’dan 50 km/s hıza 10 saniyede ulaşabilen, 100 km/s maksimum hız ile başarılı performans değerlerine sahip bir modeldi.

Opel, bundan 30 yıl önce, özellikle şehir içinde kullanmak üzere, Kadett modelinin elektrikli versiyonunu bir araştırma aracı olarak geliştirdi. Opel, o zamanın teknolojisine sahip bir elektrikli otomobil üreterek, bu otomobilin dönemin ihtiyaçlarına ve şehir trafiğine ne kadar uygun olduğunu öğrenmeyi amaçlamıştı.  Aynı zamanda elektrikli otomobilin standart Kadett modeli ile aynı yük taşıma kapasitesini ve bagaj kullanım hacmini sunmasını hedefledi.

Opel, Kadett Impuls I modelini pil üreticisi SAFT ile birlikte geliştirdi. Projede 100 voltluk bir DC motor ön tekerlekleri harekete geçiriyordu. Gerekli olan enerjiyi ise nikel kadmiyum bataryalar sunuyordu. Ağırlık dağılımını optimize etmek için 310 kg ağırlığa sahip bataryalar motor bölmesinde ve bagajın altında bulunuyordu. 1000 kg ağırlığa sahip otomobil 100 km/s maksimum hıza ulaşıyordu. Yüzde 25’e kadar eğimler bile elektrikli araç için sorun teşkil etmiyordu. Dahası Rüsselsheim’li elektrikli Kadett fren anında oluşan kinetik enerjiyi geri kazanarak elektrik enerjisi olarak depoluyordu.

Yaklaşık 80 km’lik bir sürüşün ardından bataryaların yaklaşık beş saat boyunca şarj edilmesi yeterli oluyordu. Dahası ne konfor, ne de pratiklik konusunda ödün vermek gerekmiyordu. Taşıma kapasitesi 350 kilogram (seri üretim Kadett’te 490 kilogram) ve bagaj hacmi ise 330 litre (390 litre) ile aşağı yukarı seri üretim Kadett ile aynı seviyede tutulmuştu.

Yorum yazın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

NOSTALJİK TEST

2012 yılında İtalya'da Misano Pisti'nde Audi'nin süper otomobili R8'in Plus versiyonunu kullanmıştım.

NOSTALJİK TEST

2010 yılının haziran ayında makyajlı Mazda6 modelini kullanmak için Barselona'ya gitmiştim. Mazda'nın orta sınıftaki modeli hakkındaki görüşlerimi merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

NOSTALJİK TEST

2008 yılında yeni çıkan Mitsubishi Lancer EVO X’u İspanya-Granada’da test etme fırsatı bulmuşum. Bakalım efsane ralli otomobilinin son yol versiyonu ile ilgili neler dikkatimi...

NOSTALJİK TEST

2008 yılında Renault’un çevre ile ilgili projelerinin tanıtımı için Paris’e gitmiştik. Bütün tanıtım sırasında benim en çok dikkatimi çeken devrim niteliği taşıyan tamamen elektrikle...

Copyright © 2020