Bizi takip edin

Hi, what are you looking for?

HABER

Yeni Nesil Skoda Octavia Türkiye’de

Skoda Octavia, lansmana özel olarak 299.800 TL’den başlayan fiyatlarla showroomlardaki yerini aldı.

Skoda’yı kompakt sınıfta temsil eden Octavia’nın yeni nesli geçtiğimiz hafta Türkiye’de satışa sunuldu. İlk neslin üretildiği 1996 yılından bugüne markanın çok satanı olan Octavia; Türkiye’de 76 binden fazla müşteriye ulaştı. Skoda’nın yeni tasarım diline sahip olan Octavia, zaten dünya çapında bilinen kalitesini daha da ileriye taşımış. Dördüncü nesil Octavia, önceki nesilden daha büyük ve daha fazla yaşam alanı sunarak sınıfındaki standartları yeniden belirlemeyi hedefliyor. Baştan aşağıya değişen kabin; yüksek fonksiyonelliği, kaliteli materyalleri ve birçok akıllı özelliği içeriyor. Octavia, tüm bu yenilikleri daha çevreci ve verimli motorlarla birleştirerek iddiasını artırmış durumda. Octavia, Skoda’nın evrimleşen tasarım diliyle birlikte tamamen yeni ölçülere kavuştu ve bu sayede daha duygusal ve dinamik bir tasarıma sahip oldu. Yeniden tasarlanmış keskin hatlara sahip ön bölümde, Skoda imzasını taşıyan, markaya has ön ızgara ve daraltılmış LED ön farlar dikkat çekiyor. Octavia’nın profilinde ise her zaman olduğu gibi önden arkaya kesintisiz olarak devam eden Tornado çizgisi yer alıyor ve araca daha dinamik bir görünüm sağlıyor. Octavia, dinamik görünmesinin yanı sıra sadece 0.24 Cd’lik rüzgâr sürtünme katsayısıyla da ne kadar aerodinamik olduğunu kanıtlıyor.

İÇ MEKAN ARTIK DAHA GENİŞ

Önceki nesile göre 19 mm uzayan Octavia, 4689 mm uzunluğa ve 15 mm artışla 1829 mm genişliğe sahip olmuş. Her zaman olduğu gibi sınıfının standartlarını aşan geniş bir iç hacim sunan Octavia, 2686 mm’lik aks aralığıyla öne çıkıyor. Yeni model, alışıldık geniş ve ferah kabinini bir adım daha ileriye taşımış. Bunun sonucunda arkada oturan yolcular artık daha geniş diz mesafesine sahip olacak. Octavia’nın zaten büyük olan bagaj kapasitesi önceki nesle göre 10 litre daha artırılarak 600 litreye kadar ulaşmış. Kullanıcılar elektrikli bagaj kapağı ve sanal pedal sayesinde, Octavia’nın bagajını kolaylıkla açıp kapatabilecek. Skoda Octavia’nın tamamen yenilenen çok kademeli kabin konseptinde yüksek konfor, kalite ve teknoloji ön plana çıkıyor. Sürücü ve yolcular için en rahat yaşam alanını sunmak adına geliştirilen kabin, aynı zamanda şık tarzıyla da dikkat çekiyor. Yeni Octavia’da yer alan iki kollu direksiyon simidi, çok yönlü özelliğiyle 14 farklı fonksiyonun elleri direksiyondan ayırmadan yönetilmesini sağlıyor. Orta konsol, kapı kolları ve ön konsol da yeniden tamamen yeniden tasarlanmış. Dördüncü nesil Octavia’da yeni kabin tasarımıyla birlikte versiyona göre 8.25 veya 10.0 inç dokunmatik ekran öne çıkıyor. Kolay kullanıma sahip, kaydırma özellikli ve yüksek çözünürlüklü sezgisel dokunmatik ekran, birçok özelliğe kolay ve hızlı erişim sağlıyor. Bununla birlikte yeni Octavia, head-up göstergeye sahip ilk Skoda modeli olma unvanına da sahip. Bu ekranda hız, navigasyon gibi önemli bilgiler cama yansıtılarak sürücünün gözünü yoldan ayırmadan sürüşe devam etmesi sağlanıyor. 10.25 inçlik dijital sürücü göstergesi ise farklı temalarla ekranın kişiselleştirilmesini sağlıyor. Octavia’nın kabininde dikkat çeken yeniliklerden biri ise Skoda Mood Select ismi verilen ambiyans aydınlatma sistemi. Ambiyans ve ayak aydınlatması ayrı olarak seçilebilen sistemde kullanıcılar isteklerine göre kış, yaz, okyanus ve yarış modlarını tercih ederek kabini tamamen ruh hallerine göre ayarlayabiliyor. Bununla birlikte kişiselleştirme modu da kullanıcıların renkleri özgürce seçmesine imkân tanıyor.

İKİ DONANIM SEÇENEĞİ VAR

Skoda Octavia, Türkiye’de Elite ve Premium olmak üzere iki donanım seçeneğiyle satışa sunuldu. Her iki versiyon da zengin standart donanımlarıyla öne çıkıyor. Octavia’nın giriş versiyonu olan Elite paketinde Bi-LED ön ve LED arka far grubu, shift-by-wire şanzıman, iki kollu DSG yönetme özellikli direksiyon simidi, 8.25 inç Swing multimedya ekranı, sekiz hoparlör, Smartlink bağlantı sistemi ve çift bölgeli klima gibi birçok özellik öne çıkıyor. Octavia’nın Premium versiyonunda ise tüm bunlara ek olarak 10.25 inç dijital gösterge, 10.0 inç Bolero multimedya ekranı, kablosuz Apple CarPlay, anahtarsız giriş ve çalıştırma, Top LED arka far grubu ve dinamik sinyal lambaları ile 17 inç alaşım jantlar yer alıyor. Octavia’nın yeni kabininde öne çıkan özellikler arasında elektrik destekli vites düğmesi, isteğe bağlı olarak sertifikalı ergonomik koltuklar, üç bölgeli klima, arka camlar için güneş perdesi, beş USB girişi ve 230 Voltluk elektrik bağlantı soketi gibi özellikler bulunuyor. Octavia‘da yer alan yeni elektrik destekli vites düğmesi, DSG şanzımanı yönetmek için yenilik olarak öne çıkıyor. DSG vites kolunun yerini alan bu yeni kontrol modülüne, sürüş modlarını seçmek için orta konsolda bulunan daha şık bir düğme eşlik ediyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi de aracın pratikliğini artırıyor. Kullanıcılar opsiyonel olarak kablosuz şarj özelliği, head-up display, farklı sürüş modları ile süspansiyonu ve sönümlemeyi en iyi şekilde ayarlayan dinamik şasi kontrolü, Matrix full LED ön farlar ve 18 inç jantlar gibi seçeneklere de sahip olabiliyor.

SADECE BENZİNLİ MOTORLARLA SATILACAK

Yeni Skoda Octavia, Türkiye’de 1.0 ve 1.5 lt TSI motorlarıyla tercih edilebiliyor. Her iki motor seçeneği de yedi ileri DSG otomatik şanzımanla eşleştiriliyor. Avrupa’da gözden düşse de dizel motorlar Türkiye’de hâlâ çok tercih ediliyor. Bu nedenle 1.6 lt’lik TDI motor da yeni Octavia’da bekleniyordu ama ilk etapta dizel seçeneği olmayacak. 1.0 litre TSI Evo e-TEC motor 110 HP güç ve 200 Nm tork değerine sahip. Yedi ileri DSG otomatik şanzımanla birlikte 208 km/s maksimum hıza ulaşan bu model 0-100 km/s hızlanmasını 10.5 saniyede tamamlıyor. Ortalama yakıt tüketimi ise 100 km’de 5.1 litre. Tabii biz daha yeni olan ve günlük kullanıma daha uygun sonuçlara ulaşan WLTP normuna göre tüketim değerini veriyoruz. Skoda Türkiye’nin sitesinde yer alan 4.1 lt’lik değer eski norm olduğunda artık dünyada pek itibar görmüyor. 1.5 TSI Evo e-TEC ünite ise 150 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor. Octavia bu en güçlü motorla birlikte 0-100 km/s hızlanmasını 8.5 saniyede tamamlıyor ve 230 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Performansıyla dikkat çeken bu modelin WLTP normuna göre 100 km’deki ortalama tüketimi ise 5.3 lt. Skoda’nın Türkiye sitesinde açıklanan eski normdaki değer ise 100 km’de 4.7 litre. Octavia’nın iki motor seçeneğinde de, içten yanmalı motoru elektrikli motorla kombine eden yarı hibrit özelliği bulunuyor. Bu sayede yakıt tüketimi ve karbondioksit emisyonu düşürülüyor. Elektrikli motor, kalkışlarda ve ivmelenmelerde benzinli motora 12 kW’a kadar destek oluyor. Aracın yavaşlaması sırasında veya hareket halinde gaz pedalı bırakıldığında ise 48V batarya şarj ediliyor. Bu sayede ortalama tüketim 5.1 lt/100 km seviyesine inebilmiş.

Yorum yazın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

NOSTALJİK TEST

2012 yılında İtalya'da Misano Pisti'nde Audi'nin süper otomobili R8'in Plus versiyonunu kullanmıştım.

NOSTALJİK TEST

2010 yılının haziran ayında makyajlı Mazda6 modelini kullanmak için Barselona'ya gitmiştim. Mazda'nın orta sınıftaki modeli hakkındaki görüşlerimi merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

NOSTALJİK TEST

2008 yılında yeni çıkan Mitsubishi Lancer EVO X’u İspanya-Granada’da test etme fırsatı bulmuşum. Bakalım efsane ralli otomobilinin son yol versiyonu ile ilgili neler dikkatimi...

NOSTALJİK TEST

2008 yılında Renault’un çevre ile ilgili projelerinin tanıtımı için Paris’e gitmiştik. Bütün tanıtım sırasında benim en çok dikkatimi çeken devrim niteliği taşıyan tamamen elektrikle...

Copyright © 2020