Bizi takip edin

Hi, what are you looking for?

HABER

Audi Far Teknolojisi Dijitalleşiyor

Audi, farların dijitalleşmesiyle, güvenliği daha da artırmak için kullanabilecek yeni işlevler sunmak yönünde çalışmalarını hızlandırıyor.

Far teknolojisi, giderek daha önemli hale geldiği günümüzde, sürücü için ek güvenlik dışında iletişim ve kişiselleştirmeye kadar yeni olanakların kapısını da açıyor. Sistematik far dijitalleşmesi tüm bunları mümkün kılıyor. Özellikle yeni Audi A8 bunun en iyi örneklerinden biri. Digital Matrix LED farlar ve dijital OLED arka stop lambaları müşteri deneyimini tamamen yeni bir düzeye çıkarıyor. Bir Audi modelinde ilk kez far tamamen dijitalleştirildi. Otomobil, dijital OLED arka stop lambaları sayesinde daha da kişiselleştirilebiliyor. Digital Matrix LED farlar ayrıca; gelişmiş trafik bilgisi, otoyollarda sinyalli şerit aydınlatması ve kırsal yollarda konumlandırma aydınlatması olmak üzere üç yeni işlev içeriyor. Bu özellikler sadece Audi’nin “Teknoloji ile bir adım önde” özelliğini sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda katma değer de yaratıyor.

AYDINLATMAYI İSTEDİĞİNİZ GİBİ KONUMLANDIRABİLİYORSUNUZ

Karanlık yollarda ve gece sürüşlerinde otoyollarda güvenliği sağlayacak yeni bir teknoloji hayata geçiyor: Konumlandırmalı şerit aydınlatması. Aracın şeridini aydınlatarak sürücünün sürüşe odaklanmasına yardımcı oluyor. Şerit Aydınlatması olarak bilinen bir tür “ışık halısı” içinde karartılmış oklar şeklindeki konumlandırma aydınlatmasına entegre konum işareti, aracının şerit işaretleri arasındaki konumunu öngörerek, şeridin ortasında güvenli bir sürüş sağlıyor. Otoyoldaki şerit değişikliklerinde, şerit aydınlatması her iki şerit işaretçisini de parlak bir şekilde aydınlatırken, konumlandırma aydınlatması aracın şeritteki tam konumunu gösteriyor. Tam bu noktada; şerit aydınlatmasındaki sinyal lambaları ile ikinci yeni işlev devreye giriyor. Digital Matrix LED farlar, sinyaller etkinleştirildiğinde, şerit aydınlatmasının ilgili tarafında dinamik bir yanıp sönme alanı oluşturuyor. Böylece şerit aydınlatması sinyallerden gelen sinyali tekrarlıyor ve yoğunlaştırıyor. Bu sayede yaklaşan şerit değişikliği trafikteki diğer paydaşlara net bir şekilde bildirilmiş oluyor. Farın dijitalleştirilmesi, virajlarda, şehir içinde veya otoyollarda kısa huzmeli farlarla veya uzun huzmeli farlarla sürüş yaparken, sürüşü diğer yol kullanıcıları için daha da güvenli hale getiriyor, çünkü karşıdan gelen veya aynı yönde ilerleyen araçları hassas bir şekilde maskeliyor.

OLASI KAZALARDA TEPKİ SÜRESİNİ AZALTIYOR

HERE haritaları verileri ile MMI üzerinden görüntü olarak sağlanan olası kaza veya arıza uyarıları dışında, DMD teknolojisi dahil olmak üzere Digital Matrix LED farlar farklı bir güvenilirlik düzeyi sunuyor. Dijital gösterge panelindeki ekran dışında farlar yolda yaklaşık üç saniye boyunca bir uyarı yansıtıyor. Direksiyondan içinde ünlem işareti olan bir üçgen yansıtılıyor. Sürücü yola bakmaya devam ederken, bu uyarı bir kaza veya bir arıza olasılığında tepki süresini hızlandırma olanağı sunuyor. Matrix LED farların dijitalleşmesinin arkasında DMD kısaltmasına sahip yeni bir teknoloji bulunuyor. Bu, dijital mikro ayna cihazı anlamına geliyor ve daha önce video projektörlerinde kullanıldı. Sistemin temelinde kenarları milimetrenin birkaç binde biri uzunluğunda olan yaklaşık 1,3 milyon mikro aynalı küçük bir çip bulunuyor. Elektrostatik alanlar kullanılarak her biri saniyede 5.000 defaya kadar açılandırılabiliyor. LED far ayara bağlı olarak lensler aracılığıyla yola yönlendiriliyor ya da maskeleme için kullanılıyor. Bu, farın artık sabit bir aydınlatma olmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine, sürekli olarak yenilenen bir video görüntüsü gibi çalışıyor.

quattro LOGOSU ARKA CAMA YANSITILABİLİYOR

Daha fazla güvenlik ve iletişim için tavan spoylerine entegre yansıma ışık devreye giriyor. Üçüncü stop lambasının işlevi dışında “quattro” logosunu da arka cama yansıtılabiliyor. Sadece iletişim için yeni tasarım olanakları sunmakla kalmayan bu işlev, aynı zamanda stop lambası alanının genişlemesiyle ek güvenlik de sunuyor. Spoylerden yansıyan ışık sadece arkaya doğru baktığından sadece arkadan gelen yol kullanıcıları tarafından görülebiliyor. Sürücü bu ek aydınlatma efektini hiç görmüyor. Bu teknoloji Çin için özel olarak tasarlanan içten yanmalı motora sahip bir SUV’da 2022 yazında sunulacak. Audi, gelecekte daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunabilmek için spoylerdeki projeksiyon ışığını dünya genelinde sunmak istiyor. Ancak, yasal nedenlerle kullanıcı tarafından tasarlanan projeksiyonlar mümkün olamıyor.

Yorum yazın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

NOSTALJİK TEST

2012 yılında İtalya'da Misano Pisti'nde Audi'nin süper otomobili R8'in Plus versiyonunu kullanmıştım.

NOSTALJİK TEST

2010 yılının haziran ayında makyajlı Mazda6 modelini kullanmak için Barselona'ya gitmiştim. Mazda'nın orta sınıftaki modeli hakkındaki görüşlerimi merak ediyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

NOSTALJİK TEST

2008 yılında yeni çıkan Mitsubishi Lancer EVO X’u İspanya-Granada’da test etme fırsatı bulmuşum. Bakalım efsane ralli otomobilinin son yol versiyonu ile ilgili neler dikkatimi...

NOSTALJİK TEST

2008 yılında Renault’un çevre ile ilgili projelerinin tanıtımı için Paris’e gitmiştik. Bütün tanıtım sırasında benim en çok dikkatimi çeken devrim niteliği taşıyan tamamen elektrikle...

Copyright © 2020